Hedendaagse kunst

Alle kunst die “nu’’ gemaakt wordt noemen we hedendaagse kunst. De hedendaagse kunst wordt in musea en kunstgalerijen tentoongesteld. De recente kunst vanaf 1980 wordt meestal hedendaagse of actuele kunst genoemd. In hedendaagse kunst zijn geen eenduidige kunststromingen meer terug te vinden. Natuurlijk zijn er nog steeds wereldwijde trends, invloed en ontwikkelingen te herkennen. Met behulp van social media wordt het voor hedendaagse kunstenaars steeds eenvoudiger om hun werk te tonen aan een breed publiek. Liefhebbers willen zich verbonden voelen of identificeren met de individuele creatie van de hedendaagse kunst.

Opvallende kenmerken van hedendaagse kunst is de drang om te experimenteren en het creëren van grotere afstand tussen het kunstwerken en de werkelijkheid, bijvoorbeeld door abstractie.

Hedendaagse kunstenaars

Een bekende Nederlandse Hedendaagse kunstenaar is Erwin Olaf Springveld. Hij is een Nederlandse fotograaf die al sinds de jaren tachtig in Amsterdam werkt. Olaf groeide op in Hilversum en ging naar school voor journalistiek in Utrecht. Nadat Olaf afstudeerde richtte hij zich op documentaire fotografie, maar niet veel later koos hij toch voor de geënsceneerde fotografie. Dit is een manier van fotografie waarbij de fotograaf alles van tevoren in scène zet, om zo volledige controle te hebben over de fotoshoot. De foto´s van Erwin zijn een goed voorbeeld van populaire hedendaagse kunst.

Een opvallende modeontwerper van dit moment is Iris van Herpen. Een perfect voorbeeld van hedendaagse kunst. Haar creaties verschijnen namelijk niet alleen in fashionshows, maar ze worden ook binnen- en buitenland geplaatst in musea.

Iris staat bekend om haar opmerkelijke en creatieve outfits waarbij de vroegere handwerktechnieken voor worden gebruikt. Elke collectie heeft zijn eigen thema of verhaal. Daardoor creëert Iris fantastische hedendaagse kunst in combinatie met fashion en creativiteit.

De fotoseries van Levi van Veluw zijn allemaal zelfportretten, getekend en gefotografeerd door Levi zelf. Hij bedekt op al zijn zelfportretten zijn gezicht tot een object en gecombineerd met andere stilstaande elementen creëert hij een derde object met een zeer groot visueel effect. Het werk dat je dan ziet is geen portret, maar een informatief beeld van kleur, vorm, textuur en inhoud. Een hedendaagse kunsttechniek die wederom erg uniek is. Levi van Veluw is een van de eerste personen in Nederland die dit soort beelden naar buiten bracht en daarmee ook een breed publiek heeft aangesproken.

Hij creëert misschien wel de bekendste hedendaagse kunst. Banksy is de schuilnaam van de Britse kunstenaar. Hoewel er weinig zekerheid is over Banksy zijn identiteit geven de meeste bronnen aan dat zijn werkelijke naam ‘’Robert’’ is. De kunstenaar zou in 1974 geboren zijn in Bristol.

De hedendaagse kunst die Banksy creëert is vaak politiek en humoristisch van aard. Hij staat bekend om zijn straatkunst die je kunt herkennen aan een kenmerkende sjabloontechniek in combinatie met graffiti. Hij zet de mensen aan het denken met een humoristische kunst die vaak een diepe en strenge boodschap bevat.

Zo bestaan er veel kunstenaars die allemaal hun eigen draai en inbreng geven aan de kunstwereld. Hun creativiteit zorgt voor een uniek perspectief vanuit de kunstenaar zelf.

Materialen

Bij Meesteraandemuur heb je de keuze uit diverse materialen voor jou pronkstuk. Breng jou kamer, slaapkamer of keuken tot leven met iets moois aan de muur.  Sfeervolle prints op een zelfgekozen materiaal. Al onze wanddecoraties zijn voorzien van een ophangplaat, wilt u een luxe bevestiging… dat kan ook.

Klik op de link voor een uitgebreide beschrijving van onze gebruikte materialen