Wat is Romatische Kunst?

Bij romantische kunst ligt de nadruk op het gevoel en emoties in een schilderij. Er is veel ruimte voor gevoel en verbeelding van de romantische kunst. Kunstenaars vertellen dat de enige wet van kunst het gevoel van de kunstenaar zelf is. Dit leid soms naar kunst en kunstwerken met een poëtische sfeer en dit noemt men romantische kunst.

Romantische kunst staat bekend als een cultuurperiode uit de geschiedenis. Van ongeveer 1898 tot 1952 leefde de romantiek in kunst meer dan ooit. Kunstenaars verwerkten romantische kunst in allerlei kunstwerken. Van zelfportretten tot landschap en beeldkunst. Maar ook de filosofie en religie werden erdoor beïnvloed. Romantische kunst was een stevige reactie op de verlichting en de industriële revolutie uit de 18e eeuw.

Maar waar kwam de romantische kunst precies vandaan?

De nadruk in de romantische kunst lag op de mens en zijn vooroordelen, gevoel, emoties en verlangen. Steeds meer mensen stopten hun gevoel, emoties en fantasieën in hun kunstwerken en zo werd het steeds bekender. De rijke mensen, van families tot koppels en singles, lieten steeds vaker een zelfportret maken. Dit werd dé manier om te laten zien hoe rijk iemand wel niet was. Hierdoor groeide het aandeel aan romantische kunst.

Bekende kunstenaars

Er zijn ook veel bekende kunstenaars die betrokken zijn in de romantische kunst, waaronder Van Gogh en Rembrandt. Een voorbeeld is de ‘Sterrennacht boven de Rhône’ van Vincent van Gogh. Een romantisch koppel onder een prachtige sterrenhemel, lopend langs het water van Zuid Frankrijk. De sterrenhemel en de lichten van het afgebeelde plaatsje weerspiegelen in het water. Van Gogh heeft nog eenzelfde soort schilderij, namelijk de ‘Cafe Terrace at Night (Place du Forum)’ waar de romantische kunst wederom terugkeert. Dit zie je in de manier van schilderen, onder andere in de prachtige sterrenhemel die te zien is het schilderij.

Wij hebben veel verschillende soorten en maten kunst in onze webshop staan. Veel van de kunstwerken die in het Rijksmuseum hangen kun je bij ons vinden, waaronder mooie romantische kunststukken.

Materialen

Bij Meesteraandemuur heb je de keuze uit diverse materialen voor jou pronkstuk. Breng jou kamer, slaapkamer of keuken tot leven met iets moois aan de muur.  Sfeervolle prints op een zelfgekozen materiaal. Al onze wanddecoraties zijn voorzien van een ophangplaat, wilt u een luxe bevestiging… dat kan ook.

Klik op de link voor een uitgebreide beschrijving van onze gebruikte materialen